Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο Βόρειο Ημισφαίριο έως και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου (20/02/17)

Τι θα μπορούσε να μας επιφυλάσσει το άμεσο καιρικό μέλλον και τι η πρώτη εβδομάδα της άνοιξης; 

Ο καιρός σε αδράνεια...:

Η ανασυγκρότηση του πολικού στροβίλου το τελευταίο διάστημα έχει ανακόψει τις όποιες εκτεταμένες προσπάθειες για κατάβαση ψύχους στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της ηπείρου μας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζει και η ενίσχυση του πολικού χαμηλού στην περιοχή της Αγγλίας (θετικές τιμές στον δείκτη Αρκτικής ταλάντωσης).

Έτσι, τις επόμενες 3 με 4 ημέρες, έως και τις 24 Φεβρουαρίου δηλαδή, δεν περιμένουμε κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος, την οποία για το παρόν άρθρο ορίζουμε ως Νότια και Δυτική Ευρώπη. 

Απόπειρες για επανέναρξη χειμερινού μοτίβου:

Στο τέλος περίπου αυτού του διαστήματος αδράνειας για την περιοχή ενδιαφέροντος, αναμένεται μέρος του αζορικού αντικυκλώνα να ανέλθει σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη στην περιοχή του βορειοανατολικού Ατλαντικού, οπότε και ο πνέων γύρω από αυτόν αεροχείμαρρος θα αποπειραθεί να κατεβάσει ψυχρές αέριες μάζες στη Δυτική Ευρώπη συνοδεία υποστήριξης στην μέση τροπόσφαιρα. 

Κάθοδος του αυλώνα στη Δυτική Ευρώπη και κυκλογένεση Δυτικά της Ιταλίας
Η απότομη κάθοδος του αυλώνα στη Δυτική Ευρώπη, πέραν του ότι θα προκαλέσει επανέναρξη της μεσημβρινής κυκλοφορίας στην περιοχή, περιμένουμε σε δεύτερο χρόνο και με το πέρασμα της «μύτης του αυλώνα» πάνω από θαλάσσιες περιοχές να συμβάλει και στην επανέναρξη του καιρικού ενδιαφέροντος στη Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, με την προαναφερθείσα διαδικασία, αναμένεται λίγο πριν το τέλος της εβδομάδας να επιτευχθεί κυκλογένεση στις Νότιες ακτές της Γαλλίας, με το αβαθές χαμηλό να ξεκινά την πορεία του για ανατολικότερα. 

Ταυτόχρονα, με την βαθμιαία περιστροφή του πολικού στροβίλου, ο αυλώνας θα κινηθεί επίσης ανατολικότερα, και επηρεαζόμενος από την κίνηση της περιοχής χαμηλών πιέσεων στην ανώτερη τροπόσφαιρα που εντοπίζεται στο βόρειο πόλο του πλανήτη θα μαζεύεται παράλληλα προς βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Έτσι, δεν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο εν λόγω αυλώνας να θέσει τη χώρα μας υπό καθεστώς αξιόλογης ψυχρής εισβολής κατά τη διάρκεια της «διάλυσής» του.

Το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται να συνεχίζει την πορεία του δια μέσου της Νότιας Μεσογείου μέχρι και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε ακόμα αν θα επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές και καταιγίδες. 

Βορειοανατολικές Η.Π.Α.: Ψυχρή εισβολή στις 25/02 - Πιθανή εξέλιξη για την Ευρώπη;
Χειμώνας με το καλημέρα της άνοιξης;

Η συνέχεια ωστόσο φαίνεται να αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς το βίαιο σπάσιμο του πολικού στροβίλου στο άλλο άκρο του Ατλαντικού θα μπορούσε εν ευθέτω χρόνω να θέσει μέρος της ηπείρου μας στην κατάψυξη!

Πιο αναλυτικά, διακρίνεται στα προγνωστικά μοντέλα σήμερα, η τάση για βίαιη κατάβαση πολύ ψυχρών αερίων μαζών στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της ερχόμενης στο Βόρειο τμήμα της Αμερικής. 

Σπάσιμο του πολικού στροβίλου στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού μεταξύ 27/02 - 05/03 σύμφωνα με τον μέσο όρο των υποσεναρίων του κλιματικού μοντέλου CFS
Μια τέτοια εξέλιξη, σχετικά κοντά για να προβλεφθεί, θα μπορούσε με την είσοδο του αυλώνα πάνω από τα νερά του Δυτικού Ατλαντικού, να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο του αζορικού αντικυκλώνα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Ως αποτέλεσμα, σειρά για ψυχρή κατάβαση θα έπαιρνε η Δυτική Ευρώπη την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την εξέλιξη ενός τέτοιου σεναρίου.

Ταλάντωση στο Βόρειο Ατλαντικό - Τάση για ουδέτερες τιμές στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου -> Πιθανή κατάβαση αυλώνα στη Δυτική Ευρώπη
Συνοψίζοντας, συμπεραίνουμε ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Ευρώπη θα έχει θερμοκρασίες υψηλότερες από τον κλιματικό μέσο όρο σε σχεδόν ολόκληρη την έκτασή της, ενώ από πλευράς υετού τα Κεντρικά και Βόρεια τμήματά της θα βγουν κοντά ή και λίγο πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο, χωρίς να ισχύει ωστόσο το ίδιο για τη Νότια Ευρώπη και ειδικότερα για την περιοχή της Μεσογείου.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου