Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ο μεσογειακός κυκλώνας "Ξενοφών" θα επηρεάσει τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο (29-30/09/2018)

Ο μεσογειακός κυκλώνας "Ξενοφών" θα επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Περιληπτική ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που, προερχόμενη από τα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης, επηρέασε τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά την ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους, έχει πλέον σχεδόν αποκοπεί από τη γενική κυκλοφορία και βρίσκεται στη Μεσόγειο. Η ατμοσφαιρική διαταραχή εντοπίζεται τις τελευταίες ώρες βόρεια του Κόλπου της Σύρτης, εκτεινόμενη σε μεγάλο εύρος της τροπόσφαιρας. Έτσι, στην περιοχή της Σύρτης έχει σχηματιστεί αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που αναμένεται μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες, καθώς βαθαίνει, να κινηθεί βορειοδυτικότερα. Μέσα στην Παρασκευή το βαθύ, πλέον, βαρομετρικό χαμηλό θα ξεκινήσει την πορεία του προς τη χώρα μας, την οποία θα επηρεάσει το Σαββατοκύριακο. Εξ αιτίας της τροπικής υφής του, το βαρομετρικό, αυτό, χαμηλό, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεσογειακός κυκλώνας, στη διεθνή ορολογία "medicane".
Η πορεία της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας έως το βράδυ της Κυριακής - Με μπλε αποχρώσεις ο μεσογειακός κυκλώνας "Ξενοφών"


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας:

Παρασκευή 28/09/2018:

Τοπικές βροχές αρχικά σε τμήματα του Νότιου Αιγαίου και κατά τόπους σε Πελοπόννησο και Στερεά, που μέσα στη μέρα θα επεκταθούν βορειότερα και θα επηρεάσουν το υπόλοιπο Αιγαίο και τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας. 
Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά και κατά τόπους βροχές.

Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο
Άνεμοι: Ισχυροί ΒΑ στα πελάγη και τις προσκείμενες σε αυτά περιοχές, που τοπικά θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ
Πρόγνωση έντασης και διεύθυνσης των ανέμων κοντά στην επιφάνεια έως το βράδυ της Κυριακής - Το κυκλικό σχήμα κίτρινων/κόκκινων αποχρώσεων αφορά τον μεσογειακό κυκλώνα "Ξενοφών".
Σάββατο 29/09/2018:

Το πρωί θα σημειώνονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, ενώ τοπικές βροχές θα σημειώνονται και στο Αιγαίο. Προς το μεσημέρι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν ολόκληρη την Πελοπόννησο και θα επεκτείνονται και στην Στερεά, ενώ παρόμοια φαινόμενα θα σημειώνονται στη Δυτική Κρήτη. Το μεσημέρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τις προαναφερθείσες περιοχές, ενώ παράλληλα θα επεκτείνονται προς την Αν. Θεσσαλία, το Βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες. Το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν τις Κυκλάδες, την Αν. Πελοπόννησο, την Αν. Στερεά και το Βόρειο Αιγαίο.
Στην Αττική αρχικά θα επικρατεί συννεφιά, ωστόσο σύντομα θα ξεκινήσουν να σημειώνονται βροχές και μέσα στη μέρα καταιγίδες, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως και το βράδυ.

Θερμοκρασία: Σε μικρή περαιτέρω άνοδο
Άνεμοι: Αρχικά ισχυροί Ανατολικοί που θα αγγίζουν τα 8-9 μποφόρ στο Νότιο Ιόνιο, έπειτα ενισχυμένοι βοριάδες στα πελάγη, πλην του Νοτίου Αιγαίου όπου οι διευθύνσεις θα είναι μεταβλητές.
Με κόκκινη απόχρωση η περιοχές που η σταθερή ένταση των ανέμων προβλέπεται να ξεπερνά τα 7 μποφόρ έως και το βράδυ της Κυριακής.
Κυριακή 30/09/2018:

Ισχυρές καταιγίδες στις Κυκλάδες και σποραδικά φαινόμενα στην Αν. Στερεά, στην Αν. Πελοπόννησο και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή
Άνεμοι: Στο Αιγαίο ισχυροί από μεταβλητές διευθύνσεις που τοπικά θα αγγίζουν τα 9-10 μποφόρ ή και παραπάνω, μέτριας έντασης βοριάδες στο Ιόνιο.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου