Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα "Ξενοφών" και ποιες περιοχές της Ελλάδας θα επηρεάσει (29/09-01/10/2018)

Δορυφορική εικόνα του μεσογειακού κυκλώνα "Ξενοφών" την Παρασκευή 28/09/2018 / NASA
Ο μεσογειακός κυκλώνας "Ξενοφών" έχει ήδη σχηματιστεί στη Μεσόγειο και αναμένεται μέσα στη νύχτα να κινηθεί προς τη χώρα μας, με ανέμους που αγγίζουν τα 100 χλμ/ώρα (10 μποφόρ).

Το Σάββατο 29/09/2018 ο μεσογειακός κυκλώνας "Ξενοφών" θα επηρεάσει τη χώρα μας. 
Το πρωί το κέντρο του κυκλώνα θα προσεγγίσει τις νοτιοδυτικές ακτές της Πελοποννήσου, γι’ αυτό και οι άνεμοι στην περιοχή θα παρουσιάσουν απότομη ενίσχυση. Παράλληλα, στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου θα σημειώνεται βροχή που βαθμιαία θα επεκτείνεται βορειότερα, ενώ από θαλάσσης θα πλησιάζουν λαίλαπες καταιγίδων. 
Το μεσημέρι το "μάτι" του κυκλώνα θα βρίσκεται κοντά στα Κύθηρα και θυελλώδεις άνεμοι που θα αγγίζουν ακόμη και τα 9 μποφόρ με ριπές στα 11 μποφόρ θα πνέουν στο Νότιο Ιόνιο, στο Δυτικό Κρητικό, καθώς και στο Μυρτώο πέλαγος. Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, τη Στερεά και την Κρήτη, καθώς και στα νοτιότερα τμήματα της Θεσσαλίας και στα δυτικότερα τμήματα των Κυκλάδων.
Το βράδυ ο κυκλώνας θα εντοπίζεται στο Μυρτώο Πέλαγος, πολύ κοντά στην Αττική. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στην Κρήτη, στο Κρητικό και το Μυρτώο Πέλαγος, στις Κυκλάδες, στην Ανατολική Πελοπόννησο, καθώς και στην Αττική. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα επηρεάζουν τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, τμήματα της Θεσσαλίας και το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Πρόγνωση της τροχιάς του κυκλώνα "Ξενοφών" (κόκκινες αποχρώσεις), καθώς και εκτίμηση κατανομής έντονων φαινομένων (κίτρινες αποχρώσεις) αποκλειστικά από το weatherathens
Στην Αττική ήδη από το πρωί θα σημειώνονται βροχές, που το μεσημέρι θα ενταθούν σημαντικά και το απόγευμα θα εκδηλωθεί ισχυρή καταιγίδα. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το βράδυ. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν από το μεσημέρι, πνέοντας από βόρειες διευθύνσεις και αγγίζοντας τοπικά στα ανατολικά παράκτια τα 7 μποφόρ.

Την Κυριακή 30/09/2018 ο κυκλώνας θα κινείται στο Κεντρικό Αιγαίο με γενικότερη βορειοανατολική τροχιά. Ως αποτέλεσμα, θυελλώδεις άνεμοι έντασης έως και 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και κατά περιόδους στην Αν. Στερεά, ενώ γενικευμένες βροχοπτώσεις θα σημειώνονται στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, την Αν. Πελοπόννησο και Στερεά, καθώς και τοπικά στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Στην Αττική θα σημειωθούν βροχές που μέσα στη μέρα θα υποχωρήσουν. Οι άνεμοι ενισχυμένοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις θα αγγίζουν τα 7 μποφόρ.
Πρόγνωση ανέμων έως το βράδυ της Κυριακής από το προγνωστικό μοντέλο GFS / Με κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις ο κυκλώνας "Ξενοφών"
Για την Δευτέρα 01/10/2018 τα προγνωστικά στοιχεία δεν είναι ακόμη σαφή. Ο κυκλώνας θα κινηθεί προς τα παράλια της Τουρκίας όπου βαθμιαία θα εξασθενήσει σε ένταση ή θα κινηθεί προς το Βόρειο Αιγαίο όπου θα προκαλέσει ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ανέμους στις γύρω περιοχές, πριν εξασθενήσει.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου