Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας έως την Παρασκευή 18/09/2020 - Μεσογειακός τυφώνας προσεγγίζει τη χώρα μας

Η κακοκαιρία "Ιανός" αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς μεσογειακός τυφώνας θα προσεγγίσει τη χώρα μας από την Πέμπτη. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και συστήνεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες της ΓΓΠΠ που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας:

Πέμπτη 17/09/2020:

Η ημέρα θα ξεκινήσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα Νησιά του Ιονίου. Το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα παράκτια τμήματα της Δυτικής Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν γύρω από τα ορεινά της υπόλοιπης Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Ηπείρου. Προς το απόγευμα τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ οι ζώνες φαινομένων θα περιορίζονται στο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο. Τοπικά, και κυρίως στο Νότιο Ιόνιο, τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παρατεταμένα και θα συνοδεύονται από θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό, ωστόσο το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι που σύντομα θα εξασθενήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή θα προσεγγίσει τον Νομό καταιγίδα από τον Κόλπο του Σαρωνικού.

Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση στη δυτική χώρα, χωρίς αξιόλογη μεταβολή στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας

Άνεμοι: Μέτριας έντασης βοριάδες στο Αιγαίο, νοτιάδες έως 7 μποφόρ με ριπές 8-9 μποφόρ στα Νησιά του Ιονίου με σταδιακή ενίσχυση κατά της διάρκεια της ημέρας, ενώ στα ανοιχτά του Ιονίου οι κυκλωνικοί άνεμοι θα αγγίξουν τα 12 μποφόρ.

Ο μεσογειακός κυκλώνας τα μεσάνυχτα προς Παρασκευή καθώς προσεγγίζει τα Νησιά του Ιονίου. Διακρίνονται το κλειστό κέντρο χαμηλών πιέσεων, καθώς και οι θυελλώδεις άνεμοι γύρω από αυτό.
Παρασκευή 18/09/2020:

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι έντονες, παρατεταμένες βροχές και οι τοπικές καταιγίδες συνοδεία θυελλωδών ανέμων θα συνεχίζονται στο Ιόνιο (πλην της Κέρκυρας), στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ακραία και εξαιρετικά επικίνδυνα και συστήνεται να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τα οποία μπορείτε να βρείτε στο τέλος του άρθρου. Φαινόμενα μικρότερης έντασης θα σημειώνονται επίσης στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, στην υπόλοιπη Στερεά, στα νότια και στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου, καθώς και στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας. Στο υπόλοιπο της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν περαιτέρω, επηρεάζοντας όλη την ηπειρωτική χώρα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, ενώ οι ραγδαίες βροχοπτώσεις συνοδεία θυελλωδών ανέμων θα συνεχιστούν στο Ιόνιο και κατά πάσα πιθανότητα θα επεκταθούν σε μεγάλα τμήματα της Πελοποννήσου και της Στερεάς. Καθώς η πορεία της ύφεσης δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πλήρως και στα προγνωστικά συστήματα υπάρχουν σοβαρές διχογνωμίες, δεν είμαστε προς το παρόν σε θέση να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Ως προς αυτό, θα ακολουθήσει νεότερο δελτίο.

Τι είναι το medicane που θα επηρεάσει τη χώρα μας και σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα βαρομετρικά χαμηλά (16/09/2020)

Με αφορμή τα προγνωστικά σενάρια που υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά στον Κόλπο της Σύρτης στα Βόρεια της Λιβύης, ο οποίος θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες προς τη χώρα μας και τον σάλο που έχει προκαλέσει αυτό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, γράφεται το παρόν άρθρο που σκοπό έχει να παρουσιάσει την αντικειμενική πλευρά του γεγονότος.

Θερμοκρασία: Σε πτώση στον κεντρικό ηπειρωτικό κορμό, χωρίς αξιόλογη μεταβολή στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας

Άνεμοι: Κυκλωνικής φοράς άνεμοι στο Ιόνιο που θα αγγίζουν τα 12 μποφόρ και στα Νησιά, καθώς και πρόσκαιρα στη Δυτική Πελοπόννησο. Στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο νοτιάδες έως 6 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο και την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι έως 7-8 μποφόρ από νωρίς το μεσημέρι κι έπειτα.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Οι επιπτώσεις του Ιανού, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ. Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα.

Για όλα αυτά προετοιμαζόμαστε και καλούμε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις μας.

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. 

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου