Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Η Αττική παραδίδεται στον πολικό εισβολέα - Ο καιρός έως την Τρίτη 16/02/21 και χάρτης χιονόστρωσης

Ο λευκός επισκέπτης πολιορκεί ήδη τον Νομό Αττικής και αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να κάνει αισθητή την παρουσία του σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Πρόγνωση καιρού Αττικής:

Κυριακή 14/02/2021 - Επόμενες ώρες:

Σταδιακά από το πρωί τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν να εξασθενούν και να περιορίζονται κυρίως στα Βόρεια και Ανατολικά του Νομού. Έτσι, βροχές θα σημειώνονται στη Βόρεια και Ανατολική Αττική, χιονοπτώσεις περίπου από τα 350-400 μ. και πάνω (τοπικά από την πίσω πλευρά της Πάρνηθας πολύ χαμηλότερα) και ασθενείς βροχές στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού. Από το μεσημέρι το ψύχος από θα ξεκινήσει να εισβάλλει στην Αττική από τα Βόρεια χαμηλώνοντας βαθμιαία τα υψόμετρα χιονόπτωσης και ήδη το απόγευμα θα χιονίζει πάνω από τα 300 μ. Το βράδυ τα χιόνια θα κατέλθουν στα βόρεια προάστια και λίγο πριν την αλλαγή της ημέρας θα χιονίζει πάνω από τα 200 μ. Τα φαινόμενα πιθανόν τοπικά να έχουν ένταση στα Βόρεια και Ανατολικά του Νομού, ενώ στο λεκανοπέδιο θα έχουν μέτρια ισχύ με πιθανές πρόσκαιρες τοπικές εξάρσεις.

Θερμοκρασία: Σε ραγδαία πτώση, έως 6°C η μέγιστη τιμή της στο Κέντρο της Αθήνας

Άνεμοι: Βόρειοι που το βράδυ θα στραφούν σε βορειοανατολικοί έως 6 μποφόρ

Δευτέρα 15/02/2021:

Περίπου στα μεσάνυχτα ή λίγο αργότερα η βροχή θα γυρίσει σε χιόνι και στο Κέντρο της Αθήνας και σταδιακά μέσα στη νύχτα μέχρι τα παραθάλασσια, αρχικά στα Δυτικά και Νότια τμήματα του Νομού κι έπειτα και στα Ανατολικά παραθάλασσια όπου ίσως για κάποια ώρα να υπάρξουν εναλλαγές πριν η κατάσταση σταθεροποιηθεί. Παράλληλα οι χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την υπόλοιπη Αττική θα συνεχίζονται, με περισσότερη ένταση στα πιο Βόρεια και Ανατολικά τμήματα του Νομού. Καθώς βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα μετριάζονται κυρίως μακριά από τους ορεινούς όγκους και το μεσημέρι στα νοτιότερα τμήματα του Νομού και του λεκανοπεδίου θα έχουν εξασθενήσει. Στα βορειότερα τμήματα του λεκανοπεδίου θα συνεχίζονται με ασθενέστερες εντάσεις και πιθανές πρόσκαιρες εξάρσεις, ενώ πιο συνεχή θα είναι στα Βόρεια και Ανατολικά του Νομού γύρω από τα ορεινά. Το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει και πάλι σημάδια επιδείνωσης, με τις χιονοπτώσεις να πυκνώνουν από τα Βόρεια.

Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας δεν αναμένονται χιονοστρώσεις άξιες αναφοράς εντός του λεκανοπεδίου.

Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω πτώση, έως 3-4°C η μέγιστη τιμή της στο Κέντρο της Αθήνας

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί έως 6-7 μποφόρ

Η εκτιμώμενη κατανομή των χιονοπτώσεων και των χιονοστρώσεων έως την Τρίτη 16/02/2021 - Ο χάρτης θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν περισσότερο ποιοτικά και όχι ποσοτικά, καθώς απεικονίζει μια γενική εικόνα και η παράμετρος της χιονόστρωσης εξαρτάται από ποικίλους τοπικούς παράγοντες που είναι αδύνατον να προβλεφθούν. Οι χιονοστρώσεις που προβλέπονται εντός του λεκανοπεδίου πιθανόν να εκφυλίζονται σε ενδιάμεσες περιόδους ύφεσης των φαινομένων.

Τρίτη 16/02/2021:

Τη νύχτα ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, καθώς τα φαινόμενα θα ενταθούν και πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τον Νομό, οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως και το μεσημέρι. Από το μεσημέρι κι έπειτα η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, καθώς τα προγνωστικά δεδομένα είναι ακόμη ασαφή ως προς την ακριβή κίνηση της διαταραχής. Θα εκδοθεί νέα πρόγνωση τη Δευτέρα, όταν τα δεδομένα θα είναι περισσότερο ξεκάθαρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα μας, πατώντας εδώ

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης αναμένονται πιο αξιόλογα ύψη χιονιού στις περισσότερες περιοχές του Νομού, ενώ οι χιονοστρώσεις πλέον θα αφορούν και το λεκανοπέδιο, τουλάχιστον σε μερικά τμήματά του.

Θερμοκρασία: Έως 3-4°C η μέγιστη τιμή της στο Κέντρο της Αθήνας

Άνεμοι: Βόρειοι - Βορειοανατολικοί έως 6-7 μποφόρ

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου