Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Nowcast Αττικής: Σοβαρή επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες και αύριο Τρίτη 16/02/2021

Η Λεωφόρος Χαλανδρίου κατά τη διάρκεια του χιονιά «Τηλέμαχος» στις 08/01/2019 - Φωτογραφία του Ευγένιου Τσαγκάρη
Με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε ο χιονιάς στην Αττική, όπου οι χιονοπτώσεις πύκνωσαν τη νύχτα προς Δευτέρα και συνεχίστηκαν για όλο το υπόλοιπο πρώτο μισό της ημέρας. Η δεύτερη, όμως, φάση του χιονιά βρίσκεται προ των πυλών.

Οι επόμενες ώρες στο Νομό Αττικής:

Η διαταραχή στα μεσαία στρώματα της τροπόσφαιρας διέρχεται αυτήν την ώρα πάνω από τον Νομό και τις επόμενες ώρες θα κινηθεί νοτιοανατολικότερα, προκαλώντας ισχυρή μεταφορά θετικού στροβιλισμού προς τον Νομό.

Έτσι, τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένουμε εξάρσεις χιονοπτώσεων στα Βόρεια, Βορειοδυτικά και Βορειοανατολικά του Νομού που θα φτάνουν ανά διαστήματα έως και σε τμήματα του λεκανοπεδίου. Γύρω στις 20:00-21:00 θα έχουμε το πρώτο ισχυρό γενικευμένο κλείσιμο του καιρού με ισχυρές χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν το βράδυ στις περισσότερες περιοχές του Νομού με αυξομειούμενη, αλλά αξιόλογη ένταση, πλην της Δυτικής Αττικής και πιθανώς μερικών δυτικών προαστίων που θα βρίσκονται στο επίκεντρο επιφανειακής σύγκλισης και τα φαινόμενα θα είναι περισσότερο συνεχή ως προς τις ισχυρές εντάσεις.

Η προβλεπόμενη θέση της σύγκλισης των επιφανειακών ανέμων το ξημέρωμα της Τρίτης σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICLAMS του ΕΚΠΑ.
Τρίτη 16/02/2021:

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περισσότερες περιοχές του Νομού, ενώ καθώς βαδίζουμε προς το ξημέρωμα τα φαινόμενα θα μειώνονται στα Δυτικά και θα αυξάνονται προοδευτικά στα πιο Κεντρικά τμήματα του Νομού, καθώς η σύγκλιση των επιφανειακών ανέμων βαθμιαία θα μετατοπίζεται ανατολικότερα. Το πρωί οι χιονοπτώσεις θα έχουν επικεντρωθεί πλέον στα πιο ανατολικά τμήματα της Αττικής και του λεκανοπεδίου, όπου θα χιονίζει έντονα και με διάρκεια, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές όπου τα φαινόμενα θα έχουν τη μορφή πρόσκαιρων εξάρσεων και υφέσεων. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με την ίδια περίπου κατανομή έως και νωρίς το μεσημέρι, όταν και θα εξασθενήσουν και ο ουρανός θα ξεκινήσει να παρουσιάζει τοπικά ανοίγματα, χωρίς όμως να παύσουν εντελώς. Ο καιρός πιθανώς να παρουσιάσει εκ νέου υποτροπή τη νύχτα προς Τετάρτη, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και θα εκδοθεί νεότερο δελτίο με νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Ολικές χιονοστρώσεις αναμένεται να σημειωθούν μέχρι το ξημέρωμα και το πρωί της Τρίτης σε περιοχές άνω των 150-200 μ., ενώ τοπικές χιονοστρώσεις σε επιφάνειες θα σημειωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ίσως και στο Κέντρο της Αθήνας. Σε περιοχές των βορείων προαστίων ενδεχομένως να παρουσιαστούν προβλήματα ακόμα και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί πως όταν τα φαινόμενα εξασθενούν, έστω και πρόσκαιρα, η χιονόστρωση θα εκφυλίζεται αρκετά σύντομα ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα χαμηλά υψόμετρα.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου