Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Σοβαρός χιονιάς για την Αττική προ των πυλών - Πρώτη εκτίμηση και χάρτες έως τη Δευτέρα 06/02/2023

Ισχυρός χιονιάς βρίσκεται προ των πυλών και πρόκειται να επηρεάσει τις επόμενες ημέρες τη χώρα μας, και ειδικότερα τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, αύριο, Σάββατο, αναμένονται βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, όπου τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν αργά το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα περισσότερα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στην Πάρνηθα και την Πεντέλη, όπως απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη από το μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens:

Οι προβλεπόμενες χιονοπτώσεις το Σάββατο σύμφωνα με το μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens
Την Κυριακή τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στο Νότιο Ιόνιο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και το Αιγαίο, ενώ βαθμιαία μέσα στη μέρα η βροχή στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές, και ειδικά σε εκείνες που βρίσκονται σε βορειότερο γεωγραφικό πλάτος, θα μετατρέπεται σε χιόνι.

Στην Αττική ο καιρός θα επιδεινωθεί ήδη από την αλλαγή της ημέρας προς Κυριακή, με βροχές και χιόνια στα ορεινά, τα οποία πολύ σύντομα και ήδη πριν το ξημέρωμα θα έχουν κατέλθει σε ημιορεινές κατοικημένες περιοχές. Το πρωί, μετά από μια πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων, ο καιρός θα παρουσιάσει βίαιη επιδείνωση από τα βορειοανατολικά, με πυκνές χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά συνοδεία χιονοκαταιγίδων. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν έως και νωρίς το βράδυ, οπότε ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.

Οι προβλεπόμενες χιονοπτώσεις την Κυριακή σύμφωνα με το μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens
Τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο.

Στην Αττική το ξημέρωμα της Δευτέρας ο καιρός θα παρουσιάσει εκ νέου επιδείνωση, με πυκνές χιονοπτώσεις έως και τα παραθαλάσσια, ενώ τρίτος γύρος χιονοπτώσεων φαίνεται να απασχολεί τον νομό το βράδυ της ίδιας ημέρας, μετά από μια πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το μεσημέρι και το απόγευμα.

Γίνετε μέλος της νέας ομάδας μας στο Facebook πατώντας εδώ για να ενημερώνεστε για νεότερα άρθρα μας, αλλά και για όλες τις νεότερες καιρικές εξελίξεις.

Πολύ μεγάλα ύψη χιονιού θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια του διημέρου σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά του νομού Αττικής, ενώ αξιόλογες χιονοστρώσεις περιμένουμε επίσης σε χαμηλότερα υψόμετρα, και εντός του λεκανοπεδίου.

Τριδιάστατη απεικόνιση των χιονοπτώσεων για το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη σύμφωνα με το μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens. Εντονότερα χρώματα υποδεικνύουν μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού
Αύριο, Σάββατο, θα αναρτηθεί αναλυτικότερη πρόγνωση, καθώς και χάρτης εκτιμώμενης χιονόστρωσης με βάση τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου