Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Χιόνια σε όλη την Αττική την Κυριακή και τη Δευτέρα 05-06/02/2023 - Αναλυτική πρόγνωση και χάρτες

Σε κλοιό χιονιά θα βρεθεί η Αττική από αύριο, Κυριακή και για αρκετές ημέρες, με τα χιόνια να φτάνουν ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Συνοπτική περιγραφή της ατμοσφαιρικής κατάστασης:

Πιο αναλυτικά, διαταραχή συνοδευόμενη από ψυχρές αέριες μάζες ηπειρωτικής αρκτικής προέλευσης βρίσκεται ήδη στα Βαλκάνια και αναμένεται τις επόμενες ώρες να κατέλθει νοτιότερα, επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Την Κυριακή το δυτικότερο άκρο της διαταραχής θα βρεθεί πάνω από τη χώρα μας, με τον προσανατολισμό των ισοβαρών καμπυλών στα πρώτα 3-4 χλμ της τροπόσφαιρας να καθιστά τη ροή βορειοανατολική σε όλη την προαναφερθείσα κατακόρυφη στήλη πάνω από το Αιγαίο. Ως συνέπεια, αναμένουμε ενεργοποίηση του μηχανισμού Lake Effect, ο οποίος θα δώσει την Κυριακή ισχυρές χιονοπτώσεις και τοπικά βίαιες χιονοκαταιγίδες με επίκεντρο την Εύβοια και την Αττική. Διαταραχές περιορισμένης κλίμακας στην ανώτερη ατμόσφαιρα, που θα επηρεάσουν την ανατολική ηπειρωτική χώρα, η οποία θα βρεθεί στο μέγιστο του θετικού στροβιλισμού κατά την αποχώρηση της κύριας διαταραχής, περιμένουμε να προκαλέσουν νέα κύματα χιονοπτώσεων τη Δευτέρα και πιθανόν και τις επόμενες ημέρες της νέας εβδομάδας.

Πρόγνωση καιρού Αττικής για την Κυριακή 05/02/2023:

Πιο αναλυτικά για την Αττική, μετά τα μεσάνυχτα προς Κυριακή περιμένουμε βροχές και χιονοπτώσεις έως τα 600-700 μ, που σύντομα όμως θα εξασθενήσουν. Έως το πρωί ασθενείς χιονοπτώσεις ή νιφάδες πιθανόν να κάνουν την εμφάνισή τους σε πολύ χαμηλά υψόμετρα γύρω από τους βόρειους ορεινούς όγκους. Το πρωί (μεταξύ 08:00 και 11:00) ο καιρός θα κλείσει απότομα από τα βορειοανατολικά, όπου και θα ξεκινήσουν να σημειώνονται ισχυρές χιονοπτώσεις οι οποίες σύντομα θα επεκταθούν σε ολόκληρο τον νομό έως και σε περιοχές με 50-150 μ υψόμετρο. Κάτω από τα 50-150 μ θα σημειώνεται υγρή χιονόπτωση ή χιονόνερο, που θα εναλλάσσεται με χιονόπτωση κατά τη διάρκεια ισχυρών εξάρσεων των φαινομένων. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν περίπου έως και το απόγευμα και τοπικά θα είναι ιδιαίτερα έντονα, συνοδεία βίαιων χιονοκαταιγίδων. Το βράδυ περιμένουμε ύφεση των φαινομένων, με ασθενείς ή μέτριας έντασης χιονοπτώσεις να σημειώνονται παροδικά, κυρίως γύρω από ορεινούς όγκους.

Οι προβλεπόμενες χιονοπτώσεις την Κυριακή σύμφωνα με το μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens
Οι χιονοστρώσεις την Κυριακή θα αφορούν κυρίως περιοχές πάνω από τα 300-400 μ.

Θερμοκρασία: Σε πτώση. Στο Κέντρο της Αθήνας από 6°C τη νύχτα προς Κυριακή, ο υδράργυρος θα βρίσκεται σε διαρκή πτώση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα αγγίξει τους 3°C το βράδυ της Κυριακής.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς.

Πρόγνωση καιρού Αττικής για τη Δευτέρα 06/02/2023:

Καθώς βαδίζουμε προς τα μεσάνυχτα προς Δευτέρα, σύγκλιση φαινομένων η οποία προηγουμένως θα επηρεάζει τη Βοιωτία, αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα, επιδεινώνοντας τον καιρό στην Αττική προοδευτικά από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με χιονοπτώσεις και στο λεκανοπέδιο, καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Το πρωί ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση, ενώ μέσα στη μέρα θα επικρατεί σπαστός καιρός με κατά διαστήματα τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Νέα υποτροπή με χιονοπτώσεις περιμένουμε το βράδυ της Δευτέρας και καθώς βαδίζουμε προς την Τρίτη.

Οι προβλεπόμενες χιονοπτώσεις την Κυριακή σύμφωνα με το μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens
Οι χιονοστρώσεις τη Δευτέρα θα αφορούν και πεδινές περιοχές εντός του λεκανοπεδίου, περίπου πάνω από τα 100-150 μ.

Γίνετε μέλος της ομάδας μας στο Facebook πατώντας εδώ για να ενημερώνεστε για νεότερα άρθρα μας, αλλά και για όλες τις νεότερες καιρικές εξελίξεις.

Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω πτώση, στο Κέντρο της Αθήνας η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 4°C το μεσημέρι.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις έως 5-6 μποφόρ.

Ο χάρτης μέσης εκτιμώμενης χιονόστρωσης από το weatherathens για την Κυριακή και τη Δευτέρα (εκτίμηση προγνώστη):

Τριδιαστάτατη προσομοίωση των περιοχών που θα δεχθούν χιονοπτώσεις το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα σύμφωνα με το μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens:

Τριδιαστάτατη προσομοίωση των προβλεπόμενων χιονοπτώσεων (σε ποσότητα) το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα από το μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens:

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν νέες προγνώσεις για τη συνέχεια της κακοκαιρίας, με βάση τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου