Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Αλλαγή του καιρικού σκηνικού με βροχές και κρύο - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σαββατοκύριακο 20-21/02/16

Συνδυαστικός χάρτης GFS Z500-PRMSL και Temp. 850 hPa




Εκ νέου επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ του Σαββάτου, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές, την πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους.

Περιληπτική ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Όπως σας είχαμε προϊδεάσει ήδη μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχετικό άρθρο μας, η σταδιακή ανύψωση του αζορικού αντικυκλώνα για ακόμα μία φορά, έχει ως συνέπεια την
μετακίνηση των προϋπάρχουσων ψυχρών αερίων μαζών στη Δυτική Ευρώπη, ανατολικότερα.
Αναλυτικότερα, το ενισχυμένο Jet Stream που πνέει γύρω από τον Αζορικό Αντικυκλώνα θα ωθήσει τις ψυχρές αέριες μάζες και την long-wave trough από τη Δυτική Ευρώπη ανατολικότερα. Η long-wave trough εισερχόμενη στη χώρα μας το Σάββατο, αναμένεται να δημιουργήσει βαρομετρικό χαμηλό (πιθανώς αβαθές) στην περιοχή του Αιγαίου.
Αυτή τη φορά φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν αρχικά στη Βόρεια Χώρα και αργότερα θα μετακινηθούν νοτιοανατολικότερα.



Συνδυαστικός χάρτης GFS Z500-PRMSL και Temp. 850 hPa (Κόκκινο: ζέστη, Μπλε: κρύο)

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας:

Σάββατο 20/02:

 Η ημέρα θα ξεκινήσει με τοπικές νεφώσεις στη βόρεια και δυτική χώρα και ασθενείς βροχές στα ορεινά. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν, με κύμα βροχοπτώσεων να σαρώνει τη χώρα από τα βόρεια - βορειοδυτικά με αργούς ρυθμούς. Από το απόγευμα, βροχές θα σημειώνονται στη βόρεια και κεντρική χώρα, τα Νησιά του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου και τη Δυτική Πελοπόννησο. Το βράδυ θα συννεφιάσει στην Αττική με πιθανότητα ασθενούς βροχής στα βόρεια και ανατολικά του νομού.
Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Χώρας από τα 1700 μ. και πάνω.

Θερμοκρασία: Αθήνα: 10°C - 19°C Θεσσαλονίκη: 10°C -14°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Άνεμοι: Δ έως 4 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο ΒΔ έως 5 μποφόρ, αργότερα Δ-ΒΔ έως 7 μποφόρ. Σταδιακή αύξηση της έντασης περιμένουμε το βράδυ και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Κυριακή 21/02:

Ήδη από νωρίς πριν το ξημέρωμα, οι βροχές θα έχουν περιοριστεί στην Αττική, την Εύβοια και το Αιγαίο, με πιθανότητα χιονόπτωσης στην κορυφή της Πάρνηθας. Το πρωί φαινόμενα θα σημειώνονται μόνο στο νότιο - νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη όπου θα χιονίζει από τα 1500 μ. και πάνω.
Μέχρι το μεσημέρι η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί ήδη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στα νότια τμήματα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. 


Θερμοκρασία: Αθήνα: 9°C - 16°C Θεσσαλονίκη: 9°C -14°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Άνεμοι: Νωρίς το πρωί ενισχυμένοι Β άνεμοι σε όλα τα πελάγη, τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο έως και 8 μποφόρ, σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι από τα βόρεια.


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Μετεωρολογικό λεξικό
Radar για όλη την Ελλάδα
Η ατμόσφαιρα τώρα
Ηλεκτρική δραστηριότητα
Καιρικό forum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου