Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Φθινοπωρινή πινελιά εν όψει στην καρδιά του Μάη - Πρόγνωση καιρού Δυτικής Ελλάδας έως το Σάββατο 21/05/16 (Ν. Κουτσοκώστας)

Υπό το φως ενός κεραυνού ο Αγρινιώτικος κάμπος από την Λυσιμαχεία, η μεταμεσονύχτια καταιγίδα της 27ης Απριλίου 2014. Πηγή: Hellas Weather μέσω του Γιώργη Γκουρνέλου.


Τι μέλλει «μετεωγενέσθαι» στην Δυτική Ελλάδα την Παρασκευή 20/05 και το Σάββατο 21/5;
Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού στην Δυτική Ελλάδα από αύριο πρώτα στη Δυτική Ελλάδα και έπειτα σε όλη την Ελλάδα! (Έλευση ψυχρού μετώπου)
Πρόγνωση καιρού Δυτικής Ελλάδας:

Παρασκευή 20 Μαΐου

Ήδη από τις μεταμεσονύχτιες ώρες ορατά θα είναι τα πρώτα σημάδια της επικείμενης αλλαγής του καιρού στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας, σταδιακή αύξηση των νεφώσεων δηλαδή σε περιοχές της Κέρκυρας της Θεσπρωτίας και σε τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας όπου μέχρι τις πρωινές ώρες θα δώσουν κάποιες λίγες τοπικές βροχές με την μορφή μπόρας στα βορειοδυτικά. Τώρα τις μεσημβρινές κυρίως ώρες γρήγορη επιδείνωση του καιρού και στις υπόλοιπες δυτικές περιοχές της χώρας μας, σε περιοχές όπως η Πρέβεζα, η Άρτα, η Λευκάδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Ευρυτανία, η Αχαΐα και η Κεφαλληνία θα αρχίσουν να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες αρχικά διάσπαρτες, και έπειτα πιο οργανωμένες! Τα έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι και τις βραδινές ώρες θα εστιάζονται στην Ήπειρο όσον αφορά το δυτικό κομμάτι της χώρας μας, ενώ στα υπόλοιπα δυτικά τα φαινόμενα θα επιμείνουν. 


Οι βροχές το βράδυ της Παρασκευής σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS και το weatheronline.co.uk


Θερμοκρασία: Σε πτώση αυτή θα κυμανθεί στο Ιόνιο από 13 έως 20 με 22 βαθμούς (όσο πιο νότια τόσο πιο εύκολα θα αγγίξει ο υδράργυρος αύριο τους 22 βαθμούς), στην Ήπειρο από 8 έως 18, (εδώ η πτώση θα είναι αισθητή από τις μεσημβρινές ώρες) στην Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 με 25 βαθμούς (το 25άρι ισχύει για πεδινές περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, όπου και εδώ η πτώση από το απόγευμα αργά θα είναι αισθητή).
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί, αρχικά στα 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα θα ενισχυθούν με την έλευση του αβαθούς βαρομετρικού χαμηλού στα 5 με 6 και ριπές που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ σε παράκτιες περιοχές, ίσως και κάποιο 8άρι να δούμε στον πορθμό Ρίου - Αντιρρίου.

Σαββάτο 21 Μαΐου

Μέχρι και τις πρωινές ώρες σε όλη την Δυτική Ελλάδα και των Ιονίων νήσων θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες πλέον μετά την έλευση του ψυχρού μετώπου πιο φθινοπωρινού χαρακτήρα. Σε περιοχές όπως η Ηλεία τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα συγκριτικά με άλλες περιοχές. Έως και αργά το μεσημέρι σημάδια βελτίωσης του καιρού ανοικτά της Λευκάδας και της Πρέβεζας θα γίνονται πλέον ορατά, ενώ ένα πέρασμα βροχών και κάποιων σποραδικών καταιγίδων θα δεχθεί όλη η Δυτική Πελοπόννησος κινούμενο αυτό γρήγορα ανατολικά - βορειοανατολικά. Μέχρι και το βράδυ ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σε όλο το Ιόνιο και τις ηπειρωτικές παράκτιες περιοχές. Οι όποιες βροχές και καταιγίδες θα επιμένουν στα ενδότερα τμήματα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας και σε όλη την Ευρυτανία μέχρι και αργά τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στο Ιόνιο από 16 έως 21 βαθμούς, στην Ήπειρο από 10 έως 19, (το 19άρι για τα πεδινά τμήματα της Άρτας και της Πρεβέζης) στην Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς (το 20άρι ισχύει για πεδινές περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, στην Αιτωλοακαρνανία έως 19 βαθμούς).
Άνεμοι: Θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ ανοιχτά στο Ιόνιο και το πολύ τα 6 μποφόρ στα Ιόνια νησιά μας, στην Ήπειρο την Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόννησο θα είναι λιγότερο ενισχυμένοι και δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ, στον πορθμό Ρίου – Αντιρρίου ίσως φτάσουν και τα 6 με ριπές στα 7 μποφόρ και μόνο εκεί.

Επιμέλεια: Νίκος Κουτσοκώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου