Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Επέλαση του χιονιά στην ανατολική χώρα από την Πέμπτη - Πρώτη προσέγγιση + Χάρτης 26/12/16

Ο πιο δριμύς χιονιάς των τελευταίων ετών θα επηρεάζει την ανατολική χώρα από την Τετάρτη και για πολλές ημέρες.

Περιληπτική ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Αναλυτικότερα, η αιφνίδια εγκατάσταση της μεσημβρινής κυκλοφορίας στην Ευρώπη, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάβαση πολικού αυλώνα συνοδευόμενου από ψυχρές αέριες μάζες σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη εντός της ηπείρου. Ο εν λόγω αυλώνας, συνοδευόμενος από πολικά χαρακτηριστικά, αναμένεται να εισέλθει το μεσημέρι της Τετάρτης στον ελλαδικό χώρο με τη μορφή πυκνών νεφώσεων και φαινομένων από τη Βόρεια χώρα. Λίγο πιο πριν, το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που θα κινείται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και θα επηρεάζει τις Κυκλάδες, την Αν. Στερεά και τοπικά και την Πελοπόννησο, θα έχει ήδη βάλει πλώρη για την Τουρκία, αφήνοντας δίοδο για τις ψυχρές αέριες μάζες στην κατώτερη τροπόσφαιρα να κινηθούν στα ενδότερα της χώρας μας.

Έτσι, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

Τρίτη 27/12/2016:

Τοπικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, που από το απόγευμα θα πυκνώσουν σε Θεσσαλία και Κεντρικό Αιγαίο, όπου και θα σχηματιστεί υετοφόρα ζώνη η οποία σταδιακά θα κινείται νοτιότερα επηρεάζοντας όλη τη Νότια ηπειρωτική χώρα στο πέρασμά της. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και οι άνεμοι ενισχυμένοι στο Νότιο Αιγαίο και πρόσκαιρα και στο Ιόνιο.

Τετάρτη 28/12/2016:

Βροχές πριν το ξημέρωμα σε Πελοπόννησο, Αν. Στερεά και Κυκλάδες, οι οποίες σταδιακά θα υποχωρούν νοτιοανατολικότερα. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Ο καιρός σταδιακά θα βελτιώνεται, με μοναδική εξαίρεση το Ανατολικό Αιγαίο όπου οι επιφανειακές συγκλίσεις του ανέμου θα προκαλούν μια ροή φαινομένων στις εκεί περιοχές. 

Η θερμοκρασία σε πτώση και οι άνεμοι Β-ΒΔ έως 8 μποφόρ σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Πέμπτη 29/12/2016:

Η υετοφόρα σύγκλιση των επιφανειακών ανέμων εντός του Αιγαίου θα μετατοπίζεται σταδιακά ανατολικότερα. Τα πρώτα χιόνια θα δεχτεί η Εύβοια, με τις πυκνές χιονοπτώσεις να σημειώνονται ακόμα και σε πεδινές περιοχές και σταδιακά να κινούνται δυτικότερα. Αργά το πρωί τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν να πολιορκούν και την Αττική, αρχικά από τα ανατολικά - βορειοανατολικά και σταδιακά και στα ενδότερα του Νομού. Πυκνότατες χιονοπτώσεις θα σημειώνονται ακόμα και σε υψόμετρα κάτω των 100 μ. και γρήγορα θα ξεκινήσουν οι πρώτες χιονοστρώσεις από τα 400 - 500 μ. και ψηλότερα. Καθώς θα συνεχίζονται τα φαινόμενα, βαθμιαία θα χιονοστρώνονται περιοχές ακόμα χαμηλότερα (ανοιχτό το ενδεχόμενο σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία για χιονόστρωση έως πολύ πεδινές περιοχές). Από νωρίς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν και ο καιρός θα αλλάξει εικόνα, με τις χιονοπτώσεις να συνεχίζονται στα βόρεια τμήματα του νομού και με έμφαση στα ΒΔ, και να περνούν κατά κύματα και στα ενδότερα τμήματα αυτού, με ελαφρά μειωμένη ωστόσο ένταση σε σχέση με το πρωί. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα ορεινά - ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης, καθώς και της Ανατολικής Πελοποννήσου. 

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, στο Κέντρο της Αθήνας δεν θα ξεπεράσει τους 3°C! Οι άνεμοι στα πελάγη ενισχυμένοι ΒΑ. 

Παρατίθεται ενδεικτικός χάρτης φαινομένων για την Πέμπτη:


Παρασκευή 30/12/2016:

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στο Αιγαίο και την Αν. Στερεά, στην Αττική με μειωμένη ένταση, με πιθανή υποτροπή του καιρού από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις στα ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την Πέμπτη και οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν ενισχυμένοι στα πελάγη.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου