Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Εκτίμηση καιρού Δυτικής Ελλάδας 05-08/01/17 (Ν. Κουτσοκώστας)

Από τις βροχές και τις καταιγίδες στις χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά τμήματα της Δυτικής Ελλάδας και στον ισχυρό παγετό!

Πρόγνωση καιρού Δυτικής Ελλάδας:

Πέμπτη 05/01/2017:

Βροχερός φαίνεται να είναι ήδη από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης ο καιρός στην Δυτική Ελλάδα, ενώ κάποιες χιονοπτώσεις θα παρατηρούνται στην Ήπειρο από τα 900 μ., στην Δυτική Στερεά πάνω από τα 1000 με 1100μ., όπως και στην Πελοπόννησο. Το ίδιο σκηνικό του καιρού φαίνεται να παραμένει μέχρι τις απογευματινές ώρες, ενώ στις παράκτιες περιοχές θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τώρα μέχρι και τις βραδυνές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα υπάρχουν διαστήματα με κάποια ένταση! Τα ενδεικτικά υψόμετρα όπου δύναται να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σταδιακά θα πέφτουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Θερμοκρασία: Στα Ιόνια Νησιά από 6 έως 15°C, στην Ήπειρο από -1 έως 11°C, στην Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από 2 έως 15°C. Να τονίσω πως οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα παρατηρούνται τις βραδυνές ώρες και όχι τις πρωινές!
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί στο Ιόνιο 6 με 8 μποφόρ, ενώ μέχρι το τέλος της μέρας θα γίνουν πιο Δυτικοί, με παρόμοια ενισχυμένη ένταση, και ίσως παρατηρηθούν ριπές ως τα 9. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από παρόμοιες κατευθύνσεις από 3 έως τα 6 μποφόρ.

Παρασκευή 06/01/2017 - Θεοφάνεια:

Μέχρι τις πρωινές ώρες, οι βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονταν σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, φαίνεται να περιορίζονται από την Αιτωλοακαρνανία και νοτιότερα, καθώς ο καιρός θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης στην Ήπειρο. Λόγω όμως των βορειοδυτικών ανέμων και με τον ερχομό στην χώρα μας της πολύ ψυχρής εισβολής, θα πέσουν σταδιακά τα υψόμετρα χιονόπτωσης σημαντικά, και ο όποιος εναπομείναν υετός στην Ήπειρο θα μεταφραστεί σε ασθενείς χιονοπτώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα καταστεί εκ νέου άστατος στην Ήπειρο και θα δώσει χιονοπτώσεις από τα 300 μέτρα και πάνω αρχικά στα ενδότερα των νομών, και από τα 500 μέτρα στους ορεινούς όγκους δίπλα στα παράκτια τμήματα. Στην Δυτική Πελοπόννησο και στο Ιόνιο, θα επιμένουν κάποιες βροχές στα πεδινά τους τμήματα, χιονόνερο στα ημιορεινά, και χιονοπτώσεις από τα 700 μέτρα και πάνω. Μέχρι και τις βραδινές ώρες τα όποια φαινόμενα θα συνεχίσουν σε όλη την Δυτική Ελλάδα με τα υψόμετρα χιονόπτωσης να πέφτουν ακόμα λίγο. 

Θερμοκρασία: Σε σημαντική πτώση! Στα Ιόνια Νησιά από -3 έως 8°C, στην Ήπειρο από -14 έως 4°C,(το -14 ισχύει για ορεινές περιοχές, σε πόλεις όπως τα Ιωάννινα η θερμοκρασία θα πέσει κοντά στους -8), στην Δυτική Στερεά από -7 έως 8°C (το -7 ισχύει για τα ορεινά) και Δυτική Πελοπόννησο από -6 έως 10°C, (το -6 ισχύει για τα ορεινά).
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί - Βόρειο-βορειοδυτικοί στο Ιόνιο, θα πνέουν στα 7 με 8 μποφόρ. Ριπές στα 9 μποφόρ δεν αποκλείονται. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως τα 6 μποφόρ από τις ίδιες διευθύνσεις.

Θερμοκρασίες το πρωί του Σαββάτου
Σάββατο 07/01/2017:

Βελτίωση του καιρού στην Ήπειρο ήδη από τις πρωινές ώρες, ενώ θα επιμείνει κάποια αραιή συννεφιά, στην Αιτωλοακαρνανία τώρα μέχρι και τις 9 το πρωί, ο όποιος υετός παραμείνει θα δώσει κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές με μηδενικό υψόμετρο, ενώ μέχρι το μεσημέρι ήδη θα έχει ήδη βελτιωθεί και εκεί. Από την Λευκάδα και μέχρι τον νομό Μεσσηνίας, θα υπάρχουν φαινόμενα ακόμα, και έτσι οι όποιες χιονοπτώσεις θα είναι πάνω από τα 300 μέτρα υψόμετρο ενώ αν ευνοήσουν οι βορειοδυτικοί άνεμοι, χιονόνερο θα έχουμε μέχρι την πόλη της Καλαμάτας αν όχι κάποια χιονόπτωση, αυτό ισχύει για όλες τις πεδινές πόλεις της Δυτικής Πελοποννήσου! Μέχρι και τις βραδινές ώρες ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σε όλα τα προαναφερθείσα μέρη και θα έχει καταστεί εντυπωσιακά ψυχρός.

Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω πτώση! Στα Ιόνια Νησιά από -4 έως 7°C, στην Ήπειρο από -17 έως 2°C, (το -17 για τα ορεινά) στην Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από -12 έως 5°C (-12 για τα ορεινά).
Άνεμοι: Βόρειοι στο Ιόνιο στα 6 με 7 μποφόρ, πιο Βορειοδυτικοί στον Πατραικό με ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 5 μποφόρ.

Κυριακή 08/01/2017:

Ο καιρός θα είναι καλός σε όλη την Δυτική Ελλάδα, πολύ ψυχρός όλο το 24ωρο και γενικά θα είναι είτε αίθριος είτε θα υπάρχουν κάποιες αραιές συννεφιές όλη την μέρα. Θα παρατηρηθεί πάχνη τα πρωινά λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. 

Θερμοκρασία: Σταθερά παγερή λόγω αναστροφών! Στα Ιόνια Νησιά από -6 έως 6°C, στην Ήπειρο από -22...-19 έως 2°C, (το -22...-19 για τα ορεινά) στην Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόννησο από -14 έως 4°C (-14 για τα ορεινά).
Άνεμοι: Βόρειοι στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στα Ηπειρωτικά και βορειοανατολικοί έως τα 4.

Θερμοκρασίες στο Αγρίνιο για τις επόμενες 4 ημέρες:

05/01 -> 6...14°C
06/01 -> 0...7°C (7°C πρωί, 0°C βράδυ)
07/01 -> -4...4°C
08/01 -> -6...3°C (-6 στα περίχωρα της πόλης)

Επιμέλεια: Νίκος Κουτσοκώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου