Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας Βορείου Ημισφαιρίου έως τις 20/01/2018



Ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στο Βόρειο Ημισφαίριο και μετάφρασή της για τη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Βραχυπρόθεσμα (4-7/01/2018):

Ο πολικός στρόβιλος δείχνει αρκετά συγκροτημένος, με ένα πλανητικό κύμα μεγάλης έκτασης να λαμβάνει ήδη χώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Πιο συγκεκριμένα, εκτεταμένος αυλώνας πολικής προέλευσης έχει κατέλθει τις τελευταίες ημέρες στον Ανατολικό Καναδά και τις Βορειοανατολικές Η.Π.Α., επηρεάζοντας με δριμύ ψύχος τις εκεί περιοχές. Η είσοδος του παραπάνω αυλώνα στα νερά του Ατλαντικού, έχει ως αποτέλεσμα την παράλληλη δημιουργία ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στην Νοτιοανατολική πλευρά του πλανητικού κύματος, που μέσα στις επόμενες ημέρες θα λάβει Βορειοανατολική τροχιά. Καθώς ο αυλώνας και το βαρομετρικό χαμηλό θα κινούνται ανατολικότερα και θα μετατοπίζονται πάνω από τον Ατλαντικό, οργανωμένη μεσοατλαντική ράχη υψηλών γεωδυναμικών υψών αλλά και ατμοσφαιρικών πιέσεων, συνοδευόμενη από θερμές αέριες μάζες θα κινηθεί σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, εισερχόμενη στην περιοχή κυριαρχίας του πολικού στροβίλου. Ως αποτέλεσμα, περιμένουμε στα ανατολικά της ράχης αυτής, κατάβαση ψυχρότερων αερίων μαζών που θα επηρεάσουν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο τη Δυτική Ευρώπη.
Μεσοπρόθεσμα (07-12/01/2018):

Η ατμοσφαιρική διάταξη των αρχών της επόμενης εβδομάδας και γενικότερα η κίνηση των συστημάτων στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα το διάστημα αυτό, μπορεί να αναλυθεί στον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει την ήπειρό μας σε δύο κύρια γεγονότα. 
Πρώτο γεγονός η κατάβαση της long-wave trough στη Δυτική Ευρώπη που προαναφέρθηκε στη βραχυπρόθεσμη ανάλυση, και θα επηρεάσει τη χώρα μας με δύο διαφορετικούς καιρικούς τύπους. Αρχικά, μέσω της αποκοπής τμήματος της διαταραχής στη Δυτική Ευρώπη, η ψυχρή λίμνη που θα δημιουργηθεί και θα κινηθεί προς τη Βόρεια Αφρική θα ωθήσει με τη σειρά της θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς τη χώρα μας, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από την Παρασκευή 05/01, όμως θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη. Η μεταφορά των θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα μας θα ολοκληρωθεί με την ένταξη της ψυχρής λίμνης της Βορείου Αφρικής στη γενικότερη κυκλοφορία που θα επιβάλλει ο κατερχόμενος σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη πολικός στρόβιλος. Έτσι, η αποκομμένη διαταραχή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα βρεθεί στην επιρροή του πρώην πλανητικού κύματος που τώρα επηρεάζει τη Βόρεια Αμερική, και θα κινηθεί προς τη Μεσόγειο, επηρεάζοντας παράκτιες περιοχές της, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμα αν θα κινηθεί και προς τη χώρα μας. Σε περίπτωση, πάντως, που συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα πρέπει να λάβει χώρα περίπου την επόμενη Τετάρτη - Πέμπτη, 10-11/01/2018. 
Δεύτερη, σημαντική για την Ευρώπη, κίνηση των ατμοσφαιρικών συστημάτων, θα είναι εκείνη εντός του Ατλαντικού. Η παρουσία σχετικά υψηλών γεωδυναμικών υψών πάνω από την Ευρώπη συνοδεία υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων, θα προξενήσει σπάσιμο του πολικού στροβίλου ακριβώς βορειότερα της ηπείρου μας, με αποτέλεσμα τμήμα του πολικού στροβίλου να κατέλθει στον Ατλαντικό. Εκεί, οι συνεχείς κυκλογενέσεις θα ενισχύσουν την παρουσία βαρομετρικών χαμηλών πάνω από τον Ωκεανό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί και το πολικό χαμηλό.


Μακροπρόθεσμη εκτίμηση (12-20/01/2018):

Ως αποτέλεσμα, μετά τις 12/01/2018 η Ευρώπη θα εισέλθει σε ένα νέο διάστημα υποτονικότητας, όπου ο ενισχυμένος Ατλαντικός Ωκεανός και η διαρκής παρουσία πολικού χαμηλού δε θα επιτρέπουν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών. Τα δύο κύρια σενάρια που προκύπτουν από αυτό, είναι:
α) η επικράτηση του ενισχυμένου Ατλαντικού Ωκεανού και του ενισχυμένου πολικού χαμηλού, που θα έχουν ως αποτέλεσμα μια μακρά περίοδο υποτονικότητας στην Ευρώπη, με την κυριαρχία αντικυκλωνικών συνθηκών στο μεγαλύτερο τμήμα της και τη σταδιακή μετατόπιση του ψύχους πάνω από αυτήν.
Και τα δύο σενάρια υποστηρίζονται από το διάγραμμα του δείκτη Βορειοατλαντικής ταλάντωσης, όπου διακρίνει κανείς εμφανή άνοδο των τιμών μετά τις 10 Γενάρη. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ενίσχυση του Ατλαντικού και επικράτηση ζωνικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη, είτε προετοιμασία για ραγδαία πτώση και επικράτηση έντονης μεσημβρινής κυκλοφορίας.
β) η βαθμιαία ανασυγκρότηση του πολικού στροβίλου, αυτή τη φορά πιο ανατολικά, που, με την πρώτη ψυχρή κατάβαση στη Βόρεια Αμερική και την ενεργοποίηση εμποδισμού στον Ατλαντικό, ο πρώτος θα σπάσει βίαια και τα αποτελέσματά του θα επηρεάσουν τμήμα της Ευρώπης.

Έτσι, στην Ελλάδα περιμένουμε:

Βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, έως περίπου τις 10/01/2018, κι έπειτα μικρή πτώση, που ίσως συνοδεύεται από κάποιο σύστημα βροχών και καταιγίδων. Έπειτα θα επικρατήσει σχετικά κρύος καιρός.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου