Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Βαρομετρικό χαμηλό Θησέας: Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή και το Σάββατο 12-13/01/18


Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή και το Σάββατο στη χώρα μας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό "Θησέας" θα κινηθεί προς αυτήν.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας:

Παρασκευή 12/01/2018:

Βροχές πριν το ξημέρωμα στο Βορειοδυτικό Αιγαίο, καθώς και σε Ημαθία και Πιερία, ενώ τοπικές βροχές ίσως σημειώνονται στα Δωδεκάνησα. Από το πρωί τα φαινόμενα θα περιοριστούν εντός του Αιγαίου, και πιθανώς πρόσκαιρα να επηρεάζουν τη Χαλκιδική ή τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, βροχές θα σημειώνονται σε μερικά από τα Νησιά του Αν. Αιγαίου, ενώ καταιγίδες θα προσεγγίζουν τα Νησιά του Ιονίου από τα Δυτικά. Σταδιακά από το μεσημέρι βροχές και τοπικές καταιγίδες θα επηρεάζουν τα Νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ διάσπαρτα φαινόμενα περιμένουμε στη Θεσσαλία και τοπικά στην Κεντρική Στερεά και τη Χαλκιδική. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Ηπείρου, και παράλληλα θα συνεχίσει να επηρεάζεται και το Ιόνιο. Το βράδυ περιμένουμε να κυλήσει όπως και το απόγευμα, με τη διαφορά ότι πλέον διάσπαρτες βροχές θα σημειώνονται και σε περιοχές της Μακεδονίας. Χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Χώρας.
Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθεί καταιγίδα, πιθανώς έντονη στα Δυτικά του Νομού.
Οι περιοχές στις οποίες θα σημειωθούν βροχές/καταιγίδες την Παρασκευή σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON


Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα
Άνεμοι: Στα πελάγη από μεταβλητές διευθύνσεις, τοπικά ισχυροί

Σάββατο 13/01/2017:

Βροχές και τοπικές καταιγίδες πριν το ξημέρωμα σε Πελοπόννησο, Στερεά, Θεσσαλία και διάσπαρτα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα επηρεάζονται το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, με τάση επέκτασης των φαινομένων βορειότερα. Το πρωί τα φαινόμενα θα περιορίζονται στη Θεσσαλία και το Αιγαίο, τοπικά επηρεάζοντας και την Αν. Στερεά. Το μεσημέρι και το απόγευμα η κατάσταση θα διατηρηθεί παρόμοια, με τα φαινόμενα βαθμιαία να εξασθενούν και προς το βράδυ να κινούνται νοτιότερα.
Στο πρώτο μισό της ημέρας τα φαινόμενα σε Θεσσαλία και Στερεά τοπικά θα είναι έντονα. Χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές περιμένουμε στα ορεινά της Κεντρικής και πρόσκαιρα της Βόρειας Χώρας, όπου στα Κεντρικά ίσως κατηφορίσουν έως και τα ημιορεινά.
Στην Αττική περιμένουμε καταιγίδες τοπικά ισχυρές κατά τη διάρκεια της νύχτας, που θα διαρκέσουν έως περίπου το ξημέρωμα. Έπειτα, μέσα στη μέρα ο καιρός θα καταστεί εκ νέου άστατος, ενώ το βράδυ περιμένουμε εκ νέου βροχές στα Βόρεια που έπειτα θα επεκταθούν νοτιότερα (χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 700-900 μ.), μετά από πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού το απόγευμα.
Οι περιοχές στις οποίες θα σημειωθούν βροχές/καταιγίδες το Σάββατο σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON


Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω πτώση στα Δυτικά και Βόρεια, χωρίς αξιόλογη μεταβολή στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας
Άνεμοι: Στα πελάγη από μεταβλητές διευθύνσεις, τοπικά ισχυροί, ιδιαίτερα ισχυροί στο Βόρειο Αιγαίο

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου