Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Βροχές και καταιγίδες από το βαρομετρικό χαμηλό "Ιοκάστη" που θα σαρώσει τη χώρα το Σάββατο 10/02/18

Το εντυπωσιακά οργανωμένο, βαθύ βαρομετρικό χαμηλό "Ιοκάστη" θα σαρώσει τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο.

Μεταβείτε απευθείας στην πρόγνωση πατώντας εδώ
Περιληπτική ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Διαταραχή εκτεινόμενη σε μεγάλο εύρος της τροπόσφαριας καθ’ ύψος που επηρεάζει τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο τμήμα της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης έχει επεκταθεί έως και τη Βόρεια Αφρική. Στο νοτιοανατολικό άκρο της διαταραχής, κι ειδικότερα στην περιοχή της Τυνησίας και της Λιβύης δημιουργήθηκε σήμερα, Παρασκευή, αβαθές κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης που αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να κινηθεί βορειοανατολικότερα. Κατά την πορεία του πάνω από τη Μεσόγειο το βαρομετρικό χαμηλό προβλέπεται να οργανωθεί περαιτέρω, και να βρεθεί πλέον πολύ κοντά στη χώρα μας νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ως ένα ιδιαίτερα βαθύ και οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, στο οποίο απoδόθηκε η ονομασία "Ιοκάστη". Μέσα στο Σάββατο η "Ιοκάστη" θα σαρώσει την Ελλάδα, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρότατες βροχές, χιονοπτώσεις και ανέμους, χωρίς ωστόσο αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας. Ήδη από τις πρώτες ώρες της Κυριακής το κλειστό κέντρο χαμηλής πίεσης θα κινηθεί βορειοανατολικότερα, με τη χώρα μας να εξέρχεται από τη ζώνη των δυνητικά επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Η απόκλιση της βαρομετρικής πίεσης με διαφορά 24 ωρών (μεσημέρι Παρασκευής - μεσημέρι Σαββάτου) σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS - Η ραγδαία πτώση της βαρομετρικής πίεσης στην περιοχή του Ιονίου (έως και 21 hPa μέσα σε 24 ώρες) αγγίζει τα όρια της μετεωρολογικής βόμβας.


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας:

Σάββατο 10/02/2018:

Βροχές μέσα στη νύχτα σε Ιόνιο και Πελοπόννησο, που βαθμιαία θα επεκτείνονται στη Στερεά, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Το πρωί τα φαινόμενα θα επηρεάζουν ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, καθώς και τα Νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Το μεσημέρι βροχές τοπικά ισχυρές θα σημειώνονται σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο. Το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα υποχωρούν βορειοανατολικότερα, κι έτσι θα επηρεάζονται πλέον από τοπικά ισχυρά φαινόμενα η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Θράκη και το μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου, όπου θα εκδηλωθεί και καταιγίδα. Παράλληλα, δευτερεύουσες υφέσεις θα διατηρήσουν τον καιρό άστατο και στη Δυτική Ελλάδα. Το βράδυ ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος στη Δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη, και τοπικά στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Οι περιοχές στις οποίες θα σημειωθούν βροχές/καταιγίδες το Σάββατο σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.


Πυκνότατες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πελοπόννησο από τα 1500 μ. περίπου και πάνω, στη Στερεά από τα 1300 μ. περίπου και πάνω, πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία από τα 1200 μ. περίπου και πάνω και στη Μακεδονία και τη Θράκη από τα 1000 μ. περίπου και πάνω, το βράδυ στη Δυτική Μακεδονία ακόμα και στα 500 μ.
Ιδιαίτερα έντονα και παρατεταμένα θα είναι τα φαινόμενα στα παράλια της Πιερίας και της Λάρισας, ενώ έντονα θα είναι κατά περιόδους τα φαινόμενα και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, τη Δυτική και Κεντρική Στερεά, καθώς και στα Νησιά του Ιονίου.
Εντός των κόκκινων περιγραμμάτων οι περιοχές στις οποίες ο υετός προβλέπεται να ξεπεράσει τα 50 mm εντός του Σαββάτου σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.


Στην Αττική θα σημειώνονται βροχές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο το απόγευμα πιθανώς να εκδηλωθεί καταιγίδα με τοπικά έντονα φαινόμενα στα Δυτικά και Νότια. Ο καιρός θα βελτιωθεί το βράδυ.

Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση στα ηπειρωτικά, σε μικρή άνοδο στο Νότιο Αιγαίο
Άνεμοι: Ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη που κατά τόπους θα αγγίζουν τα 7 μποφόρ, και στο Ιόνιο θα στραφούν σε ΒΔ από το απόγευμα.
Ύψος χιονιού το πρωί της Κυριακής ανά την Ελλάδα


Κυριακή 11/02/2018:

Ο καιρός σταδιακά θα βελτιώνεται, ωστόσο θα διατηρηθεί άστατος στη Δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα
Άνεμοι: Ισχυροί Δυτικοί στα πελάγη, που κατά τόπους θα αγγίζουν ακόμα και τα 8 μποφόρ.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου