Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του 2018 - Ανάλυση

Σημαντικό επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης αναμένεται να λάβει χώρα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του 2018.

Συνοπτική ανάλυση:

Στρατοσφαιρική θέρμανση μικρής κλίμακας λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Αλάσκας και της Βεριγγείου Θάλασσας, που όμως μέσα στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να ολοκληρωθεί, μη αποφέροντας, ωστόσο, εμφανή αποτελέσματα στην διάταξη των συστημάτων στα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα.

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στην στρατόσφαιρα, πάνω από την περιοχή της Αλάσκας
Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, και ειδικότερα γύρω στην Τετάρτη - Πέμπτη (19-20/12/2018) αναμένουμε την έναρξη μιας νέας ανόδου της θερμοκρασίας στο ύψος της στρατόσφαιρας, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή πάνω από την Ασία. 
Πρόγνωση έναρξης νέας ανόδου της θερμοκρασίας, αυτή τη φορά πάνω από την Ασία
Η άνοδος, αυτή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αναμένεται να είναι μεγάλης κλίμακας, πράγμα που ίσως οφείλεται στην παρουσία πολύ υψηλών επιφανειακών πιέσεων στην περιοχή και στην ανάπτυξη του Σιβηρικού Αντικυκλώνα.

Παρουσία υψηλών επιφανειακών πιέσεων στην περιοχή της Ασίας, έως και 1055 hPa
Η θέρμανση θα κορυφωθεί το διάστημα 23-26/12/2018, δηλαδή την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν στο γεωδυναμικό ύψος των 10 hPa η θερμοκρασία θα ανέλθει ακόμη και στους 0°C. 
Πρόγνωση θερμοκρασίας στο γεωδυναμικό ύψος των 10 hPa από το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Κέντρο για τις 24/12/2018. Με κόκκινες αποχρώσεις η έντονη άνοδος της θερμοκρασίας στη στρατόσφαιρα.

Θερμοκρασία στο γεωδυναμικό ύψος των 10 hPa μεταξύ 65N-90N. Με πράσινη απόχρωση η πρόγνωση ανόδου της θερμοκρασίας από το κέντρο πρόγνωσης κλίματος του NOAA.
Η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση θα έχει ως αποτέλεσμα τη βαθμιαία στροφή της διεύθυνσης του ζωνικού ανέμου από δυτική σε ανατολική και κατ’ επέκταση, μια πιθανή αποδιοργάνωση του πολικού στροβίλου στην τροπόσφαιρα. 
Άνεμοι στο γεωδυναμικό ύψος των 10 hPa για το γεωγραφικό πλάτος 60N. Μετά τη διακεκομμένη γραμμή (ανάλυση), τόσο τα υποσενάρια του GFS (GEFS-πράσινες αποχρώσεις), όσο και το κλιματικό προγνωστικό μοντέλο CFS (γαλάζια απόχρωση) προβλέπουν αρνητικές τιμές στην ταχύτητα ανέμου, και συνεπώς ανατολικές διευθύνσεις αυτού, ως απόρροια της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης.

Πρόγνωση οριζόντιας συνιστώσας του ανέμου στο γεωδυναμικό ύψος των 10 hPa για τις περιοχές με γεωγραφικό πλάτος 60N-75N. Οι πράσινες αποχρώσεις στο επάνω δεξιό μέρος του διαγράμματος υποδηλώνουν στροφή των ανέμων σε ανατολικούς, περίπου 20 ημέρες μετά τις 14/12/2018.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σημαντικές ποσότητες ψύχους θα μπορούσαν, με την πάροδο της στρατοσφαιρικής θέρμανσης, δηλαδή κοντά στην έλευση του νέου έτους έως και μερικές εβδομάδες αργότερα, να βρουν δίοδο προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, ίσως και στην Ευρώπη.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου