Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Πρόγνωση καιρού Αττικής για την Τρίτη 15/01/19 - Βροχές και χιόνια

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός κατά τη διάρκεια της Τρίτης στην Αττική.

Πρόγνωση καιρού Αττικής:

Τρίτη 15/01/2019:

Βροχές κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί που αργότερα θα υποχωρήσουν ανατολικότερα και ο καιρός θα βελτιωθεί. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά από τα 900 μ. και πάνω και μέχρι το το ξημέρωμα ακόμα και στα 600-750 μ. από βορειοδυτικά προς ανατολικά. Το πρωί, πριν υποχωρήσουν πλήρως τα φαινόμενα, ίσως χιονίσει πρόσκαιρα και χαμηλότερα. Αργά τη νύχτα ίσως σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Θερμοκρασία: Σε πτώση, στο Κέντρο της Αθήνας δεν θα ξεπεράσει τους 8°C.
Άνεμοι: Β-ΒΔ έως 6 μποφόρ

Περιληπτική ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας: 

Πολικός αυλώνας έχει κατέλθει τις τελευταίες ημέρες στην Κεντροανατολική Ευρώπη, συνοδευόμενος από ισχυρό ψύχος. Με το πέρασμα της εκτεταμένης διαταραχής πάνω από την Αδριατική Θάλασσα και έπειτα από το Ιόνιο, έχει πλέον δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλό που ήδη κινείται προς τη χώρα μας. Η πορεία που φαίνεται να ακολουθεί το τελευταίο έχει σχεδόν ξεκαθαριστεί, κι έτσι αναμένουμε, αφού διέλθει απόψε από το Νότιο Αιγαίο, να καταλήξει το πρωί της Τρίτης στα Δωδεκάνησα.
Οι υγρές και θερμές αέριες μάζες που συνοδεύουν το βαρομετρικό χαμηλό θα εμποδίσουν σε πρώτη φάση το ψύχος να κατέλθει νοτιότερα και να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την Αττική μέχρι και νωρίς το πρωί, ωστόσο με την βαθμιαία υποχώρηση του συστήματος ανατολικότερα, ψυχρές αέριες μάζες - πρώτα στα χαμηλά τροποσφαιρικά στρώματα και έπειτα και στα ανώτερα - αναμένεται να βρεθούν πάνω από την Αττική. Παράλληλα, καθώς το χαμηλό θα κινείται ανατολικότερα και η Αττική θα απαλλάσσεται από τη ζώνη φαινομένων του, ο άνεμος στην Αττική θα στρέφεται σε βορειοδυτικός, καθώς ο Νομός θα εντοπίζεται, πλέον, στον βορειοδυτικό τομέα της ύφεσης. 

Παρ’ όλα αυτά, στους χάρτες πρόγνωσης ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας παρατηρείται μια έντονη τάση απόκλισης των ισοβαρών στην περιοχή της Ανατολικής Στερεάς αργά το πρωί της Τρίτης.

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας δευτερεύουσας διαταραχής στην περιοχή, με την μορφή short-wave trough, η οποία να είναι εν δυνάμει υετοφόρα. Σε περίπτωση που αυτό το σενάριο επαληθεύονταν, θα μπορούσε να χιονίσει αργά το πρωί της Τρίτης ακόμα και σε περιοχές με υψόμετρο 300-400 μ. εντός του λεκανοπεδίου ή και χαμηλότερα εντός του αστικού ιστού. 

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου