Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας επόμενων ημερών - Η τάση του καιρού για το υπόλοιπο του Σεπτεμβρίου (9/9/19)

Η μεσημβρινή κυκλοφορία φαίνεται πως σταδιακά αρχίζει να εδραιώνεται στην Ευρώπη.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Διαταραχή που εκτείνεται σε μεγάλο εύρος της τροπόσφαιρας καθ' ύψος θα επηρεάσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας την Κεντροδυτική Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης του βαρομετρικού χαμηλού (πρώην τυφώνα) Dorian από τις ακτές του Καναδά και της συνεπακόλουθης ανύψωσης της μεσοαταλαντικής ράχης υψηλών πιέσεων.

Η διαταραχή αυτή, αναμένεται σύντομα να αποκοπεί και να κινηθεί αρκετά νοτιότερα, προς τις βόρειες ακτές της Αλγερίας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για να κινηθούν προς τα ενδότερα της Ευρώπης τα συστήματα υψηλών βαρομετρικών πιέσεων από τον Ατλαντικό.

Η ράχη υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που θα δημιουργηθεί στην Κεντρική Ευρώπη σε συνδυασμό με τον αεροχείμαρρο που θα πνέει σε αντικυκλωνική ροή γύρω της αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας να ωθήσει ψυχρότερες αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης προς τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη στην Ανατολική Ευρώπη.
Πρόγνωση της ψυχρής εισβολής στην Ανατολική Ευρώπη (πράσινες αποχρώσεις) από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF με απεικόνιση αποκλειστικά μέσα από το weatherathens
Όσον αφορά το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, η μεσημβρινή κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή ήπειρο φαίνεται να διατηρείται. Ειδικότερα, η ήπειρος φαίνεται να χωρίζεται σε τρεις ζώνες, με την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη να δέχονται λιγότερες βροχοπτώσεις από τον κλιματικό μέσο όρο, και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη να επηρεάζονται από διαδοχικές κακοκαιρίες. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση μας παραπέμπει και ο παρακάτω χάρτης πρόβλεψης της απόκλισης των γεωδυναμικών υψών των 700 hPa από τον κλιματικό μέσο όρο για τον Σεπτέμβριο με βάση το κλιματικό μοντέλο CFS. Οι κόκκινες αποχρώσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Δυτική Ευρώπη υποδηλώνουν την ανάπτυξη εμποδισμού σε αυτές τις περιοχές, που δύναται στην ανατολική πλευρά του να προκαλέσει την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών, αλλά και υφέσεων.
Θερμοκρασιακά, ωστόσο, η ήπειρος μάλλον θα χωριστεί σε δύο ζώνες, με την ανατολική ζώνη να βιώνει υψηλότερες από τον κλιματικό μέσο όρο θερμοκρασίες και τη δυτική να βρίσκεται ελαφρώς κάτω από τα κλιματικά επίπεδα.

Συνοψίζοντας, στη χώρα μας περιμένουμε η θερμοκρασία να διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα μέχρι και το τέλος της νέας εβδομάδας, όπου περιμένουμε να σημειώσει ελαφρά πτώση. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στα ορεινά του ηπειρωτικού κορμού, κι έπειτα θα απουσιάσουν τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τις κλιματικές εκτιμήσεις, και λαμβάνοντας υπ' όψιν τα μεγάλα ποσοστά προγνωστικής αβεβαιότητας, το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου φαίνεται να συνεχίζεται με ελαφρώς υψηλότερες - από το κανονικό για την εποχή - θερμοκρασίες, και με κάποιες βροχές, με έμφαση στη Δυτική χώρα.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου