Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Πρόγνωση καιρού Αττικής για το Σαββατοκύριακο 18-19/12/2021 - Χιόνια στα ημιορεινά και κρύο

Η πρώτη αξιόλογη ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα βρίσκεται προ των πυλών και θα επηρεάσει με χιόνια κυρίως την ανατολική ηπειρωτική χώρα.
Συνολική προβλεπόμενη χιονόπτωση στη χώρα μας έως το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON-EU της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Πρόγνωση καιρού Αττικής:

Σάββατο 18/12/2021:

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και το ξημέρωμα αναμένονται βροχές, αρχικά στη Δυτική Αττική κι έπειτα και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού. Οι χιονοπτώσεις αρχικά θα αφορούν υψόμετρα άνω των 800 μ., ωστόσο καθώς βαδίζουμε προς το πρωί τα χιόνια θα κατέλθουν έως τα 400-500 μ. και στη Δυτική Αττική πιθανόν έως τα 300 μ. Το πρωί τα φαινόμενα θα συνεχιστούν (κατά κύματα και τοπικά έντονα), με τα υψόμετρα χιονόπτωσης να περιορίζονται στα 450-500 μ. στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού (πιθανόν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής χαμηλότερα). Το μεσημέρι, πλέον, οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται αποκλειστικά πάνω από τα 500 μ. σε ολόκληρο τον νομό, ενώ χαμηλότερα θα συνεχίσει να σημειώνεται βροχή ή χιονόνερο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ελαττωθούν και ο καιρός θα ξεκινήσει να παρουσιάζει γενικευμένα ανοίγματα. Έως και το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται ανά διαστήματα στα ορεινά και τα ημιορεινά, περίπου έως τα 400 μ.

Χιονοστρώσεις περιμένουμε στη Δυτική Αττική από τα 500 μ. και πάνω και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού από τα 600-700 μ. και πάνω.

Θερμοκρασία: Σε πτώση, έως 6°C στο Κέντρο της Αθήνας

Άνεμοι: Αρχικά μέτριας έντασης από βορειοδυτικές διευθύνσεις, που το πρωί θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και από το απόγευμα θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Διάγραμμα διάφορων κρίσιμων μετεωρολογικών παραμέτρων πάνω από την Αθήνα για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS

Διάγραμμα διάφορων κρίσιμων μετεωρολογικών παραμέτρων πάνω από την Αθήνα για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON-EU
Κυριακή 19/12/2021:

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της ημέρας ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειώνονται ανά διαστήματα στα ορεινά και τα ημιορεινά, πρόσκαιρα έως και τα 300 μ., ενώ μακριά από τους ορεινούς όγκους ο καιρός θα παρουσιάζει γενικευμένα ανοίγματα. Από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί πλήρως και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.

Θερμοκρασία: Έως 8°C το μεσημέρι στο Κέντρο της Αθήνας, το βράδυ σε σημαντική πτώση, αγγίζοντας τους 3-4°C στο Κέντρο.

Άνεμοι: Ενισχυμένοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις που μέσα στη μέρα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου