Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Ο καιρός στην Αττική την Τετάρτη 12/01/22 - Κρύο και χιόνια (+ αναλυτικοί χάρτες)

Συνεχίζεται η επέλαση της ψυχρής εισβολής στη χώρα μας και την Τετάρτη, με τα χιόνια να κατεβαίνουν σε χαμηλότερα υψόμετρα στη νότια και ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Πρόγνωση καιρού Αττικής:

Τετάρτη 13/01/2022:

Πιο αναλυτικά για την Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας και το ξημέρωμα περιμένουμε βροχές με μεγαλύτερη έμφαση στα Βόρεια του Νομού. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται αρχικά από τα 1000-1200 μ. και πάνω με εξαίρεση τη Βορειοδυτική Αττική όπου θα χιονίζει από τα 500 μ. και πάνω, ενώ καθώς βαδίζουμε προς το πρωί ο Νομός θα χωριστεί σε τρεις ζώνες, τη νότια και ανατολική Αττική, τη βορειοδυτική Αττική και την ενδιάμεση ζώνη, με τα υψόμετρα χιονόπτωσης να βρίσκονται περίπου στα 1000 μ., 400 μ. και 600 μ. αντίστοιχα. Το πρωί τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν να εξασθενούν και να περιορίζονται στα πιο βορειοανατολικά τμήματα του Νομού, επηρεάζοντας κατά κύματα το λεκανοπέδιο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε τμήματα άνω των 400-500 μ. κοντά στους ορεινούς όγκους. Το μεσημέρι τα φαινόμενα θα τείνουν να ελαττωθούν περισσότερο και θα επηρεάζουν όλο και λιγότερο τα ενδότερα της Αττικής, ενώ οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονται από τα 400 μ. περίπου και πάνω. Το απόγευμα βαθμιαία τα χιόνια θα κατέλθουν έως τα 350 μ., πριν τα φαινόμενα εξασθενήσουν σχεδόν εντελώς. Το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάζει γενικευμένα ανοίγματα, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται τοπικές παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια και βορειοανατολικά ορεινά/ημιορεινά και νιφάδες ή χιονοχάλαζο χαμηλότερα.

Χιονοστρώσεις θα σημειωθούν από τα 600 μ. και πάνω.

Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζονται οι περιοχές στις οποίες προβλέπεται να σημειωθεί χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης σύμφωνα με το νέο μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens, τροφοδοτούμενο με προγνωστικά δεδομένα από το μοντέλο ICON-EU της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζονται οι περιοχές στις οποίες προβλέπεται να σημειωθεί χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης σύμφωνα με το νέο μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens, τροφοδοτούμενο με προγνωστικά δεδομένα από το μοντέλο GFS του NOAA.
Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται η τομή της ατμόσφαιρας πάνω από την Αθήνα (υγρασία, άνεμοι, θερμοκρασία καθ' ύψος, καθώς και εξαγόμενο wet bulb 0°C level και όριο χιονόπτωσης) σύμφωνα με το μοντέλο ICON-EU της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται η τομή της ατμόσφαιρας πάνω από την Αθήνα (υγρασία, άνεμοι, θερμοκρασία καθ' ύψος, καθώς και εξαγόμενο wet bulb 0°C level και όριο χιονόπτωσης) σύμφωνα με το μοντέλο GFS του NOAA.
Θερμοκρασία: Σε πτώση, έως 5°C το μεσημέρι στο Κέντρο της Αθήνας

Άνεμοι: Βορειοανατολικών διευθύνσεων έως 6-7 μποφόρ

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου