Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Κρύο και χιόνια στην Αττική το Σαββατοκύριακο 22-23/01/22 - Σφοδρές χιονοπτώσεις από Δευτέρα

Η κακοκαιρία «Ελπίς» θα επηρεάσει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, φέρνοντας δριμύ ψύχος και προκαλώντας εκτεταμένες, πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα.

Πρόγνωση καιρού Αττικής:

Σάββατο 22/01/2022:

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένονται βροχές και χιόνια αρχικά στα ορεινά και μέχρι το ξημέρωμα σε περιοχές με υψόμετρο έως 400 μέτρα. Το πρωί τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν να εξασθενούν και να περιορίζονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του Νομού, ενώ οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα κατέλθουν έως τα 150-200 μ. κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Καθώς βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σχεδόν εντελώς, με λίγες διάσπαρτες χιονοπτώσεις να σημειώνονται στα βόρεια του Νομού έως τα πεδινά κι έπειτα ο καιρός θα διατηρηθεί βελτιωμένος έως και το βράδυ.

Χιονοστρώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 450 μ.

Θερμοκρασία: Σε διαρκή πτώση, το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τους 5-6°C στο Κέντρο της Αθήνας. Στα Βόρεια Προάστια ο υδράργυρος θα κυμανθεί σε χαμηλότερες τιμές κατά περίπου 1-2°C.

Άνεμοι: Μέτριας έντασης αρχικά από βόρειες διευθύνσεις που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Στον ακόλουθο χάρτη απεικονίζεται η προβλεπόμενη χιονόπτωση για το Σάββατο σύμφωνα με το πειραματικό μοντέλο χιονόπτωσης υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens, με δεδομένα από το προγνωστικό μοντέλο ICON-EU της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Κυριακή 23/01/2022:

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα είναι βελτιωμένος καθώς το βορειοδυτικό ρεύμα θα κυριαρχεί, ωστόσο το πρωί πρόσκαιρα το ρεύμα θα γυρίσει σε βόρειο κι έτσι χιονομπόρες θα σημειώνονται με τη μορφή εξάρσεων στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού, με έμφαση στα πιο βόρεια και ανατολικά τμήματα όπου θα χιονίζει παροδικά ακόμη και δίπλα στη θάλασσα. Από νωρίς το μεσημέρι το βορειοδυτικό ρεύμα θα κυριαρχήσει και πάλι και ο καιρός θα παρουσιάσει γενικευμένη βελτίωση.

Πρόσκαιρες χιονοστρώσεις θα σημειωθούν έως και τα 250-300 μ. κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του Νομού, ωστόσο στα χαμηλά υψόμετρα θα εκφυλιστούν σύντομα.

Θερμοκρασία: Σε χαμηλές τιμές, έως 5°C στο Κέντρο της Αθήνας και έως 3°C στα Βόρεια Προάστια.

Άνεμοι: Μέτριας έντασης από βορειοδυτικές και πρόσκαιρα βόρειες διευθύνσεις.

Δευτέρα και Τρίτη 24-25/01/2022:

Καθώς η πρώτη φάση της διαταραχής θα απομακρύνεται, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα ο καιρός θα παραμένει βελτιωμένος. Το σκηνικό του καιρού όμως θα αλλάξει ραγδαία το πρωί της Δευτέρας, αφού ο καιρός θα επιδεινωθεί από τα βορειοανατολικά με πυκνές χιονοθύελλες που θα σαρώσουν ολόκληρη την Αττική και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως και το πρώτο μισό της Τρίτης. Αιτία για την παραπάνω επιδείνωση θα αποτελέσει η περιστροφή της προαναφερθείσας διαταραχής με τέτοιο τρόπο ώστε τις πρώτες της Δευτέρας να βρεθεί πάνω από το Βόρειο Αιγαίο με πορεία νοτιότερα. Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα, τα οποία εκτός απροόπτου δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά, σχεδόν ολόκληρος ο Νομός Αττικής θα δει χιονόστρωση, η οποία σε πολλές περιοχές θα φτάνει έως τα παραθαλάσσια τμήματα. Σημαντικά ύψη χιονιού αναμένονται σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και στα βόρεια και δυτικά προάστια, ενώ αξιόλογες χιονοστρώσεις αναμένονται και στο Κέντρο της Αθήνας.

Την Κυριακή θα αναρτηθεί αναλυτικότερη πρόγνωση για το διήμερο μαζί με αναλυτικούς χάρτες χιονόστρωσης.

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

2 σχόλια:

  1. Ειλικρινα σου ευχομαι να ανοιξεις τα φτερα σου για πιο "μεγαλα" πραγματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη μου σου εύχομαι να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα, είσαι σπουδαίος, μπράβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή