Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Σφοδρές χιονοπτώσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη 24-25/01/22 στην Αττική - Χάρτες

Πολύ σοβαρή υποτροπή θα παρουσιάσει ο καιρός στην Αττική το πρωί της Δευτέρας, με σφοδρές χιονοπτώσεις έως και τα παραθαλάσσια τμήματα.

Συνοπτική ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Πολικής προέλευσης ψυχρές αέριες μάζες έχουν κατέλθει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, συνοδευόμενες αρχικά από διαταραχή στη μέση τροπόσφαιρα με προσανατολισμό από τα βορειοδυτικά προς τα ανατολικά. Ο μη ευνοϊκός προσανατολισμός του αυλώνα δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής γενικευμένες χιονοπτώσεις στον Νομό Αττικής, ωστόσο η διαταραχή αυτή, με τη βοήθεια του αντικυκλώνα στο βορειοδυτικό τμήμα της περιστρέφεται αυτήν την ώρα πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και εντός του επόμενου 12ώρου το κύριο τμήμα της θα κινηθεί νοτιότερα πάνω από το Αιγαίο και την ηπειρωτική χώρα, με έναν σπάνιο προσανατολισμό που δύναται να δώσει ιστορικές χιονοπτώσεις στην Αττική και φυσικά στην Αθήνα.

Πρόγνωση καιρού Αττικής:

Δευτέρα 24/01/2022:

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιμένουμε κυρίως ξαστεριά και προς το ξημέρωμα μερικές τοπικές νεφώσεις, που νωρίς το πρωί θα πυκνώσουν απότομα από τα βόρεια - βορειοανατολικά. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βίαιες χιονοκαταιγίδες (σφοδρές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων) που θα επεκταθούν νοτιότερα, στρώνοντας ακαριαία όλες τις περιοχές ακόμη και μέχρι τη θάλασσα, τουλάχιστον στα πιο βόρεια τμήματα του Νομού. Οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε ολόκληρη την Αττική, ενώ προς το βράδυ θα μετριαστούν σε ένταση.

Θερμοκρασία: Σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τον 1°C στο Κέντρο της Αθήνας, κατά 2°C χαμηλότερη στα Βόρεια.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί μέτριας έντασης που σύντομα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς.

Η εκτιμώμενη συνολική χιονόστρωση στην Αττική - τελική εκτίμηση του weatherathens:

Τρίτη 25/01/2022:

Χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού με έμφαση στα πιο βόρεια και ανατολικά τμήματα. Τα φαινόμενα πιθανόν για κάποιες ώρες να παρουσιάσουν πρόσκαιρη ένταση προοδευτικά από τα δυτικά ή τα κεντρικά τμήματα προς τα ανατολικά. Από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα αποκτήσουν πιο παροδικό χαρακτήρα και εντός του δεύτερου μισού της ημέρας θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τους 2°C στο Κέντρο της Αθήνας, κατά 2-3°C χαμηλότερη στα Βόρεια.

Άνεμοι: Μέτριας έντασης, αρχικά από βορειοανατολικές κι έπειτα από βορειοδυτικές διευθύνσεις

Η προβλεπόμενη χιονόπτωση (υετός με τη μορφή χιονιού) για το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο υπερυψηλής ανάλυσης του weatherathens, τροφοδοτούμενο με δεδομένα από το παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο GFS - Αυτοματοποιημένη πρόγνωση:


Κατακόρυφη τομή της ατμόσφαιρας πάνω από την Αθήνα στον άξονα του χρόνου σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS:

Κατακόρυφη τομή της ατμόσφαιρας πάνω από την Αθήνα στον άξονα του χρόνου σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON-EU:
Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου